lørdag 9. november 2013

Roma dag 1



Vi møttes på Romas laveste høyde, Capitolhøyden, 39 moh. (Eller som vi fikk lære på bussen av en lokal prest "Campidoglio"!) Det føltes som å gå inn i bildene vi har sett på så mye i dette semesteret. 


Bak Capitolhøyden ligger Forum Romanum. Vakkert! Overveldende! 

Etter et besøk i Silvesterkapellet, et kapell med middelalderfresker, gikk vi til St. Clemente. St. Clemente er en basilika fra 1100-tallet, og under kirken ligger rester av en basilika fra 300-tallet, og under den igjen finner vi rester av en romersk insula og domus. Hvert trappetrinn nedover var som en reise i tid og historie. 


På Piazza Mattei brukte vi litt tid på å stilfeste Fontana delle Tartarughe (Skildpaddefontenen). Vi fikk vite at den er i to stileepoker. Vi prøvde oss på barokk men havnet i høyrenessansen og manierismen til slutt. (Dette er et dårlig bilde for å se akkurat det, men mannsskikkelsene sitter i unaturlige, nesten umulige stillinger, og deres armer, ben og fingre er uvanlig langstrakte.)


Her viser en familie fram sine "skatter", vi fleipet med at dette minner om "the unswept floor" som Elin viste oss. "The unswept wall" her da.


Ved Portico di Ottavia fikk vi se klassisk arkitektur møte middelalderarkitektur. 


Pål tar en pust i bakken i ghettoen.



Her ser vi Casa di Lorenzo Manilio, som ligger i ghettoen. Manilio har brukt spolier i sin fasade, den mest iøyefallende er bjelkelaget med innskrift. Innskripsjonen har Manili selv fått utført, og den er datert år 2221. "Har det rablet for mannen?" spør Hege, før hun forteller at Manilio daterte innskripsjonen etter hvor mange år Roma hadde eksistert. Roma ble grunnlagt i år 735 f.Kr., og med kjapp hoderegning fant vi så ut at datering etter vår tidsregning er år 1468.


Ellers kan vi meddele at Roma har et fugleproblem. 

Sagt på toget til Roma: "St.Peterskirka og det sixtinske kapell e mainstream!" 



Alle foto: Marja Reibo Gundersen



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar