lørdag 9. november 2013

Roma dag 2

Vi startet dagen i St. Maria della Vittoria, i Cornero-kapellet og med Gian Lorenzo Berninis "Teresas ekstase". 

Så gikk vi videre til St. Susanna hvor Marja presenterte historiske fakta og gav en beskrivelse av fasaden. Carlo Maderno er arkitekten bak fasaden, og dette er en av de første eksemplene vi finner av barokk arkitektur.



Vi bevegde oss videre til San Carlo alle Quattro Fontane av Borromini, som ligger ved et knøttlite kryss. Mye mindre enn vi hadde forestilt oss etter å ha sett bilder av fasaden og fontenene. 


Inne i kirken snakket vi om hvordan Borromini har snudd voluttene i de korintiske kapitelene på søylene, som et pek mot arkitekturtradisjonene. Vi forsøkte å tenke oss frem til hva som leder trykket fra kuppelen ned mot bakken, og kom fram til at vi endelig fikk notere ned "pendentiv" i notatblokka. (Pendentiv er de feltene med ornamenter som ligger imellom buene som kuppelen møter på både lang og kortsidene!) Pål la merke til at under hvert pendentiv, nede på bakkenivå, så var det plassert dører. Dette påpekte Hege at var kanskje også et pek, denne gangen mot tyngdelovene men også arkitekturtradisjoner. Borromini liker å leke seg med sånt, konstanterte vi.


Mari (samt alle oss andre) passer på å dokumentere hver krik og hver krok av alt vi ser!


Ingjerd presenterte Berninis St. Andrea al Qurinale, fasaden illuderer at den er større enn den virkelig er ved hjelp av buede sidemurer og framskutt portiko. 


Her er presidentpalasset på Quirinalehøyden. Palasset ble påbegynt av D'este familien på 1500-tallet, men ble overlatt til paven i 1573. Dette ble brukt som pavens vinterpalass fram til godt utpå 1800-tallet. Dette er en parataktisk struktur, altså kan hvert fag gjentas i det uendelige, men den parataktiske funksjonen brytes av rustifisering på høyre hjørne og igjen på andre siden av inngangspartiet. Slik får vi et fokuspunkt i inngangspartiet.

Vi lurer på hva flagget til venstre er, og har gitt oss selv hjemmelekse å google dette. Kanskje er det representanter fra et eller annet spennende land på besøk?


Nam nam, god lunsj!!


Hege og Ingjerd nyter god mat.


Her ser vi Pål i Borrominis helikalske trappeløp i Palazzo Barberini.

Etter lunsj brukte vi flere timer i Palazzo Barberini, et galleri med kunstskatter fra 1500-1800-tallet. Vi så Rafaels "La fornarina" fra høyrenessansen og prøvde finne ut hvem kvinnen som er avbildet var, diskuterte hvor mange koner Henrik den åttende av England hadde og drepte.. vi så Caravaggios Judith & Holofernes og Narcissus, og vi fikk ligge på ryggen å titte opp på Pietro da Cortonas takmaleri "Det guddommelige forsynets triumf" samtidig som vi fikk presentert en full analyse av den.


Sitat av dagen: Æ har marinert alle tingan mine i en tunfisk aroma!!


Alle foto: Marja Reibo Gundersen



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar