søndag 10. november 2013

Roma dag 3



Vi sto opp klokken kvart på sju (det er ikke noe kjære mor her!), og hastet oss avgårde til St. Ivo av Borromini hvor Mari presenterte interiøret. St. Ivo er kun åpen for publikum en gang i uken, nemlig en liten time fra klokken 9 om morgenen på søndager. 


Her er utsiden av St. Ivo, med sin lanterne, sett fra kortilen framfor fasaden. I følge Hege er dette trolig den første spiralformede lanternen i verden. 


Vi bevegde oss vidre til Piazza Navona hvor Amanda hadde framlegg om Sant'Agnese in Agone. 




Circus Agonalis, fra det første århundret, var en plass romerne kom for å se på eller tevle i sportsarrangementer. Senere ble plassen brukt som teater og for hesteveddeløp. Plassen har holdt sin form siden den tid, og det er dette som er Piazza Navona i dag. Her ligger Sant'Agnese, Palazzo Pamphili (som i dag huser den brasilianske ambassaden) og tre fontener av Gian Lorenzo Bernini.


Fontana dei Quattro Fuimi (De fire elvers fontene), av Bernini, viser de fire verdensdelene man delte verden inn i på 1600-tallet. Verdensdelene er representert av de fire store elvene Donau, Ganges, Nilen og Rio de la Plata. Her fikk vi i oppgave å identifisere hvilken mannsskikkelse som personifiserer hvilken elv, og dermed hvilken verdensdel.



Vi besøkte så Ara Pacis, et fredsalter bygget til ære for Keiser Augustus i år 13-9 f.kr. 


Vi nøt god/ok/ikke så god lunsj på en liten restaurant (spørs hvem du spørr).

Så møtte vi Hege for å fortsette dagen og for å analysere en fasade. Men så begynte det å regne. Bøttevis. Styrtregn. Marja ble paranoid for lyn og torden, så vi hastet oss til Palazzo Spada. Der ble vi utfordret til å analysere og tolke et barokk maleri av en kvinne med en slange. Vi prøvde oss med forskjellige hypoteser, og fikk til slutt hjelp til å skjønne at dette dreide seg om Kleopatra. Hege sa at dette var et motiv man på den tiden ville skjønt med en gang, men at det også var en atypisk framstilling av Kleopatra. Hun var ikke avkledt som mange kunstnere ville framstilt henne, og dette ble ekstra interessant da vi fikk vite at kunstneren her var en kvinne, nemlig Lavinia Fontana.

Etter vårt møte med den påkledte Kleopatra ble vi delt opp i tre grupper og fikk i oppgave å tolke et par med takmalerier hver. Vi kom fram til fire årstider, fire elementer og fire verdensdeler. En veldig gøy oppgave!

Etter endt forelesning og oppgaveløsing bar det rett hjem på hotellet. Vi er som en gjeng med 80-åringer på ferie, sier Ingjerd.

Sitat av dagen: Spaghettien min lukter spy. (parmesan)


Alle foto: Marja Reibo Gundersen




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar